Hjem Om meg Hverdagsliv Huset Interiør DIY Mat

august 2013


Kan jeg by på en duftende hvitløksknute?Bakedilla fortsetter her i huset, denne gangen var det duftende hvitløksknuter som ble laget. Om jeg ska si det selv er dette faktisk noe av det beste jeg har bakt så langt, så disse vil jeg anbefale ALLE å prøve seg på! Jeg serverte disse til familien min som kom besøk for søndagsbrunsj, og de gikk ned på høykant :)

Dette trenger du for å lage 10 hvitløksknuter: 5 store fedd hvitløk, frisk oregano, 300 g speltmel, 100 g fullkornsmel, 175 g hvetemel, 1 ts salt, 1 pakke tørrgjær, 5 dl melk, 5 ss olivenolje. Slik gjør du: Skrell hvitløksfeddene og finhakk dem (eller riv dem på den fine siden av et rivgjern), hakk også opp oreganobladene. Du kan gjerne bruke ganske mye frisk oregano, det setter bare ekstra god smak. Ha hvitløk og oregano i bakebollen din, og tilsett deretter alt det tørre. Varm opp melk til ca 40 grader og løs opp gjøren i melken. Ha gjærblandinegn oppi bakebollen, og tilsett til slutt olivenolje. Elt deigen til den slippen kanten i bakebollen, og sett deigen til heving på en rist over et vannbad. Kle bollen med et klede. Deigen skal heve i ca 30 min. 

Del deigen i 10 like store deler. Så ruller du hver del til en pølse (den skal være ca 2 cm tykk hele veien). Slå en knute på deigpølsen, og legg knuten på et stekebrett med bakepapir. Jeg valgte å pensle knutene med eggeplomme som jeg blandet med litt melk. Så drysset jeg litt tørket og litt frisk oregano på toppen.

Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca 15 min. Følg godt med så det ikke blir brendt!

Håper dere liker rundstykkene like godt som meg. Og dere, jeg lover at det dufter aldeles nydelig i huset når disse herlighetene stekes!


MiddelhavsbrødKjære lesere.....I´m back!!! Tusen takk for tolmodigheten deres i denne lille/store bloggpausen!

Jeg sparker det hele i gang igjen med å dele en aldeles nydelig oppskrift med dere, for jeg har nemlig hatt bakedilla denne uken. Får det rett og slett litt over meg noen ganger dette med baking! Så her i huset har det duftet av både nystekt brød, rundstykker og kaker denne uken... Oppskriften jeg skal dele med dere i dag er middelhavsbrød, et brød som er godt både med pålegg på til frokost, eller som tilbehør til en suppe etc. 

Du trenger: 1 pakke tørrgjær, 4,5 dl melk (jeg brukte helmelk), 1 ts sukker, 500 g hvetemel, 1 ts salt, 1 ss olivenolje. Til topping trenger du 1 eggeplomme, 2 ss melk, frisk oregano, havsalt og sesamfrø.

Slik gjør du: Varm opp melken til ca 40 grader, og løs opp gjæren i melken. Ha i resten av ingrediensene til deigen i bolle, og tilsett gjærblandingen til slutt. Elt deigen til den slipper kanten av bakebollen din. Om deigen er for bløt tilsetter du litt ekstra mel. Sett deigen til heving på en rist over et vannbad. Dekk bollen til med et klede. Deigen skal heve i ca 30 min, da har den blitt nesten dobbelt så stor.

Dryss litt mel på bakebrdet ditt, og del deigen opp i 8 like store deler. Rull boller av de 8 delene, og klem dem deretter ut slik at de blir flate (skal være 1,5- 2 cm tykke ca). 

Bland sammen eggeplommen med 2 ss melk, dette skal du pensle brødene med. Til slutt strør du frisk oregano, havsalt og sesamfrø over brødenen. Stekes midt i ovnen på 250 grader i ca 10 minutter (eller til de er gyllebrune). Da gjenstår det bare å rope på familien, og nyte nystekte brød!

PS: om du ønsker å variere oppskriften litt kan du kanskje tilsette litt hakket soltørket tomat i deigen, eller toppe brødene med karvefrø og hvitløk.... Her er det bare fantasien som setter grenser!