Hjem Om meg Hverdagsliv Huset Interiør DIY Mat

Mat


Kan jeg by på en duftende hvitløksknute?Bakedilla fortsetter her i huset, denne gangen var det duftende hvitløksknuter som ble laget. Om jeg ska si det selv er dette faktisk noe av det beste jeg har bakt så langt, så disse vil jeg anbefale ALLE å prøve seg på! Jeg serverte disse til familien min som kom besøk for søndagsbrunsj, og de gikk ned på høykant :)

Dette trenger du for å lage 10 hvitløksknuter: 5 store fedd hvitløk, frisk oregano, 300 g speltmel, 100 g fullkornsmel, 175 g hvetemel, 1 ts salt, 1 pakke tørrgjær, 5 dl melk, 5 ss olivenolje. Slik gjør du: Skrell hvitløksfeddene og finhakk dem (eller riv dem på den fine siden av et rivgjern), hakk også opp oreganobladene. Du kan gjerne bruke ganske mye frisk oregano, det setter bare ekstra god smak. Ha hvitløk og oregano i bakebollen din, og tilsett deretter alt det tørre. Varm opp melk til ca 40 grader og løs opp gjøren i melken. Ha gjærblandinegn oppi bakebollen, og tilsett til slutt olivenolje. Elt deigen til den slippen kanten i bakebollen, og sett deigen til heving på en rist over et vannbad. Kle bollen med et klede. Deigen skal heve i ca 30 min. 

Del deigen i 10 like store deler. Så ruller du hver del til en pølse (den skal være ca 2 cm tykk hele veien). Slå en knute på deigpølsen, og legg knuten på et stekebrett med bakepapir. Jeg valgte å pensle knutene med eggeplomme som jeg blandet med litt melk. Så drysset jeg litt tørket og litt frisk oregano på toppen.

Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca 15 min. Følg godt med så det ikke blir brendt!

Håper dere liker rundstykkene like godt som meg. Og dere, jeg lover at det dufter aldeles nydelig i huset når disse herlighetene stekes!


MiddelhavsbrødKjære lesere.....I´m back!!! Tusen takk for tolmodigheten deres i denne lille/store bloggpausen!

Jeg sparker det hele i gang igjen med å dele en aldeles nydelig oppskrift med dere, for jeg har nemlig hatt bakedilla denne uken. Får det rett og slett litt over meg noen ganger dette med baking! Så her i huset har det duftet av både nystekt brød, rundstykker og kaker denne uken... Oppskriften jeg skal dele med dere i dag er middelhavsbrød, et brød som er godt både med pålegg på til frokost, eller som tilbehør til en suppe etc. 

Du trenger: 1 pakke tørrgjær, 4,5 dl melk (jeg brukte helmelk), 1 ts sukker, 500 g hvetemel, 1 ts salt, 1 ss olivenolje. Til topping trenger du 1 eggeplomme, 2 ss melk, frisk oregano, havsalt og sesamfrø.

Slik gjør du: Varm opp melken til ca 40 grader, og løs opp gjæren i melken. Ha i resten av ingrediensene til deigen i bolle, og tilsett gjærblandingen til slutt. Elt deigen til den slipper kanten av bakebollen din. Om deigen er for bløt tilsetter du litt ekstra mel. Sett deigen til heving på en rist over et vannbad. Dekk bollen til med et klede. Deigen skal heve i ca 30 min, da har den blitt nesten dobbelt så stor.

Dryss litt mel på bakebrdet ditt, og del deigen opp i 8 like store deler. Rull boller av de 8 delene, og klem dem deretter ut slik at de blir flate (skal være 1,5- 2 cm tykke ca). 

Bland sammen eggeplommen med 2 ss melk, dette skal du pensle brødene med. Til slutt strør du frisk oregano, havsalt og sesamfrø over brødenen. Stekes midt i ovnen på 250 grader i ca 10 minutter (eller til de er gyllebrune). Da gjenstår det bare å rope på familien, og nyte nystekte brød!

PS: om du ønsker å variere oppskriften litt kan du kanskje tilsette litt hakket soltørket tomat i deigen, eller toppe brødene med karvefrø og hvitløk.... Her er det bare fantasien som setter grenser!


OWL CUPCAKESI dag har jeg bakt ugle cupcakes med smak av kokos og ananas. De ble utrolig tøffe, og jeg har gledet meg til å vise dem frem her på bloggen. Dette må være et killer husmortips til alle med barn, og som vil lage til noe spesielt til en barnebursdag for eksempel :) Håper dere liker dem!

Oppskriften diktet jeg underveis, men den er verdt å dele fordi kakene ble veldig luftige og fine, samt at de smakte kjempegodt.

Du trenger: 1 boks kokosmelk, 150 g hvetemel, 150 g sukker (jeg byttet ut sukkeret med sukrin denne gangen), 1 1/2 ts bakepulver, 1 ts vaniljesukker, ca 40 g romtemperert smør, 1 egg, 1/2 boks hakket ananas, ca 30 g kokkos. 

Slik gjør du: Reduser først kokosmelken på komfyren til den er nesten halvert (du ser da at den har blitt en del tykkere), og avkjøl i kjøleskapet etterpå. Bland deretter mel, sukker, bakepulver, vanljesukker og smør i en bolle. Miks til smøret er godt blandet og du har en sandlignende konsistens på blandingen. Tilsett så kokosmelken og blandt godt, så tilsetter du egget og blander dette også godt inn. 

Hakk ananasen i små biter, og ha ananas og kokos i røren. Nå blander du dette forsiktig inn med en slikkepott. Fordel røren i formene (ca 2/3 fulle), og stek på 175 grader i 15 - 20 min. 

Til frosting og pynt trenger du 100 g kokesjokolade, ca 50 g smør, litt sitronsaft, en halv boks philadelphia kremost naturell, melis (jeg brukte sukrinmelis), nonstop og oreokjeks.

Smelt smør og sjokolade sammen, og la det avkjøles. Ha kremost og melis i en bolle og bland godt, tilsett så litt sitronsaft og sjokoladeblandingen. Bruk en mikser, og miks til frostingen er glatt. Tilsett mer melis om den blir for bløt. Del oreokjeksene, slik at du sitter igjen med en del med hvitt fyll og en del uten. Du skal bare bruke de delene med hvitt fyll på. Legg en nonstop på hver kjeks. Sprøyt på frosting på kakene, og bruk oreokjeksene som øyne. Legg til slutt på en gul nonstop som nebb. VOILA, du har nå en nydelig ugle cupcake. 

Er den ikke kul? Hihi, den minner meg faktisk like mye om angrybirds som ugler når jeg tenker me og...Nå gleder jeg meg til min kjære kommer hjem i kveld, da skal jeg overraske han med disse godsakene :)


BANANA CUPCAKESGod helg herlige lesere!

I dag har vi bakt cupcakes her i huset, banan og kanel cupcakes med kremost frosting med sitron og vanilje i. NAM sier jeg bare, de ble gode! I kveld er vi invitert på middag hos mor, så da meldte jeg meg frivillig til å ta med dessert, hehe :) 

Endelig fikk jeg brukt de stilige kakeformene mine fra Miss Etoile også. De er kjøpt hos Bohemia på Sola. Er dere ikke enige at dette ble enda stiligere enn de "vanlige" formene man vanligvis bruker til cupcakes? Bare så synd at de er engangs disse her...

Vi moret oss mens vi bakte, og drakk iste fra barte-sugerør...

Oppskrift: 5 dl hvetemel, 2 dl sukker, 3 ts bakepulver, 1 egg, 3/4 dl olivenolje, 2 dl melk, 1 dl creme fraishe, 2 ts kanel og 2 moste bananer. Rør alt sammen i en bolle til røren er glatt. Fyll opp formene til litt over halvveis. Stekes midt i ovenen på 220 grader i ca 17 min :)

Frostingen laget jeg litt på slump, hehe. Men det er sånn ca slik: 100g philadelphiaost naturell, 50 g smør, saft fra en halv sitron, frøene fra en vaniljestang, også puttet jeg oppi melis til jeg syns den ble tykk nokk. Kjøres i en mikser til frostingen er glatt. Til slutt tilsatte jeg en bitteliten dråpe konditorfarge i frostingen for at den skulle bli gul og fin. Den er faktisk litt gulere i virkeligheten enn den ser ut til på bildet. Nesten litt banangul :)

Så va er dommen da dere? Er jeg en godkjent cupcake-baker?


Sweet as can be...Hei dere.
Har dere hatt en fin julefeiring så langt? Det har i alle fall jeg! Julaften ble kjempevellykket, og jeg fikk mye skryt for maten jeg hadde laget. Vi hadde det faktisk så hyggelig at gjestene ikke dro før klokken var nesten to på natten, hehe.  Etter at vi hadde hatt utdeling av julegaver var det tid for kaffe og kaker. Jeg hadde laget et lite kake-tårn, som jeg syns ble riktig så søtt. Her serverte jeg både sjokolade, makroner og hjemmelagede julekaker :)Nam,nam,nam!


COLA KAKERI dag har jeg bakt årets første julekaker, og nå lukter det nydelig i hele huset her. Kakene jeg har bakt er for meg julekakene med stor J, for de er en sort som jeg husker at farmor alltid pleide å lage til jul. *Ah minner*.  Farmor kalte kakene for cola kaker (selv om de absolutt ikke inneholder Cola). Jeg er ikke sikker på om det faktisk er det disse kakene heter, men for meg vil det i alle fall altid være cola kaker :) Jeg tenkte jeg kunne dele oppskriften med dere, da jeg anbefaler disse kakene på det varmeste, dem er helt gudommelig gode!

300 gr smør
300 gr sukker 
450 gr hvetemel
3 ts vaniljesukker
3 ts natron
6 ts mørk sirup

Til å pynte kakene trenger du perlesukker, kanel og hakkede mandler.

Rør sammen alt det tørre i en stor bakebolle. Ha deretter oppi smør, og smuldre dette godt. Her er rene og pene hender det beste verktøyet syns jeg. Tilsett til slutt sirup, og elt godt til du får en fast deig. Jeg bruker indusjonstoppen min som underlag når jeg elter, da det er så enkelt å greit å vaske den etterpå :) Lag en tykk pølse av deigen, og del den deretter i fire like store deler. Rull så fire tynne pølser av bitene (pølsene skal være like lange som stekebrettet ditt). Klem deretter ut deigen med fingrene slik at du får to rektangler som vist nedenfor. Strø på perlesukker, kanel og hakkede mandler. Nå er kakene klare for å steke. De skal stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter. Når kakene er ferdig stekt, tar du dem ut og setter dem til avkjøling. Etter ca 1 min kan du dele dem opp i passe tykke staver. Avkjøl videre på rist. Kakene er myke rett etter at du tar dem ut av ovnen, men etter hvert som de avkjøles stivner de.Da gjenstår det bare å nyte ferske kaker sammen med et deilig glass melk :) Jeg har nesten kommet i julestemning jeg nå, og det lukter liksom jul i hele huset. Håper jeg har klart å friste dere også til å prøve å lage farmors cola kaker :)

Jeg ønsker dere alle en fin lørdagskveld i høstregnet!


Forening med fine jenterHei dere.
I går kveld hadde jeg forening hjemme, og det var stas. Jeg lurer litt på om forening er et litt sånn rogalandsfenomen, for her er det slik at alle damer er med i en forening. Har jeg rett? For dere som ikke vet hva forening er, så er det rett og slett at man samles en damegjeng, også spiser man, prater, og gjerne holder på med litt håndarbeid. Det skal sies at vi har lagt foreningene til fredager, så da koser vi oss gjerne med litt god vin og sitter ved bordet lenge. I går ble vi faktisk sittende der hele kvelden, så hobbytingene kom aldri frem. 

Her er bordet dekket før jentene ankom.

Jeg er veldig glad i å lære meg å lage nye matretter, og i foreningen serverte jeg general Tso chicken. Oppskriften har jeg lært meg gjennom youtube. Vell og merke var videoen der på kinesisk, så det er mulig at jeg har bommet litt på noen av ingrediensene da jeg prøvde å lage en norsk tolkning av retten. Men den ble i alle fall veldig god, og smakte slik som jeg husker at den skal smake. Dersom dere har lyst til å prøve dere på denne retten er oppskriften slik (til to personer):

Du trenger: 2 kylling fileer som er skjæresi biter, 1 egg, hvetemel, olje til frityr, vårløk, hvitløk, chili, ingefærrot og sesamfrø. Til sausen trenger du: 1 stor kopp kyllingkraft, 2 ss riseddik, 3 ts sukker, 1 ss hoisin saus, 1 ss sesamolje, 2 ss soyasaus og 2 ts maizenamel.

Slik gjør du: Bland alle ingrediensene til sausen, og sett dette til siden. Knekk egget over kyllingen, og bland godt. Snu hver kyllingbit i hvetemel. Varm ojlen i en gryte, og når det bobler rundt en tresleiv er ojlen varm nokk til å fritere kyllingen. Friter kyllingbitene til de er gyllenbrune, og legg dem på et kjøkkenpapir til tørk. Skjær opp vårløk, hvitløk, ingefær og chili, og stek dette i olje i noen minutter. Tilsett sausen og kok til sausen tykner. Ha i kyllingen og bland godt. Strø over litt sesamfrø og rå vårløk før servering. 

Jeg pleier å servere denne retten med ris til :)

Til dessert laget jeg gulrot muffins. Dette prosjektet var egentlig ikke helt vellykket, da røren hevet så mye i ovnen at den rant ut av formene, og det ble kakedeig i hele stekeovnen min... Ja,ja, noen av dem så i alle fall noenlunde ok ut, og smaken var helt fortreffelig. Det er forresten utrolig hvor mye skade man kan skjule med litt krem også :)

Den fine kjæresten min hadde kjøpt nydelige hvite roser til meg til å pynte bordet med. *Elsker roser*

En utrolig hyggelig kveld ble det,og jeg gleder meg allerede til neste forening :) Håper dere også hadde en fin fredag. Hva skal dere i kveld forresten?

 


"Nøtteblanding"....eller Tarzan-miks som far i huset har valgt å kalle den....

 

 

 

 


Fine folk og god matVi har hatt to besøk av to fine folk i helgen, Vegard og Kjersti. Og kost oss, det har vi jammen!

Da de kom med fly fredag kveld, hadde jeg stelt i stand litt god mat. Jeg bakte focaccia brød, som jeg syns er utrolig godt. Og det er jo lite som slår nybakt varmt brød til maten. 

Oppskriften er som følge:

Du trenger: 60 g gjær (eller nesten to poser tørrgjær), 6 dl lunket vann, 2 ts sukker, 2 ts salt , 2 ss olivenolje, 9 dl hvetemel, Frisk rosmarin og havsalt.

Slik gjør du:
Smuldre opp gjæren i det lunkne vannet. Ha oppi sukker, salt og olivenolje. Bland inn melet litt etter litt, til deigen klumper seg og slipper veggen i bakebollen. Kna deigen, og hev den over vannbad i ca 30 min. Finn frem en langpanne, og kjevle deigen ut i denne. Deigen skal være ca 2 cm tykk i langpannen. Lag små fordypninger i deigen med fingeren, pensle den med olje, strø over frisk rosmarin og havsalt. Stekes midt i ovnen i 20 min på 250 grader. 

Bordet er dekket og jeg venter bare på gjestene. Litt godis er satt frem i en liten arvet fløtemugge :)

Sammen med focaccia brødet serverte jeg en thai inspirert kyllingsuppe som jeg har diktet oppskrift på selv.

Denne lager du slik:

Du trenger: 2 løk, 1/2 hvitløk, 2 chili, 1/4 hodekål, Ingefærrot , 2 ts gurkemeie, 2 ts spisskummen, 1 l hønsekraft, 2 bokser kokosmelk, 2 ss soyasaus, 1 lime, 4 kyllingfileter, 2 gulrøtter, 1/2 purreløk og frisk koriander.

Slik gjør du:
Hakk hvitløk, løk, chili og ingefær, og fres det blankt i bunnen av en stor gryte. Tilsett krydder, hønsekraft, kokosmelk, soyasaus og saft + revet skall fra limen.  Ha også oppi kål, gulrøtter og purreløk som er delt i skiver/biter. La det koke lett i noen minutter. Skjær kyllingen i biter, og stek i panne. Ha dette i suppen når de er ferdig stekt. La suppen småkoke i noen minutter til. Tilsett frisk koriander like før servering.

Da gjenstår bare å helle noe godt i glassene, og nyte det hele :)

Håper dere også har hatt en fin helg!


Etter jobb nytelseI dag har jeg jobbet overtid, og nå er jeg hjemme alene. Hva er vell da bedre enn dette:

Dette får i allefall meg til å senke skuldrene!

Hva er deres ultimate avslapping og kveldskos etter en lang dag?


Spicy blåskjellsuppeHei alle sammen. Har dere en fin fredagskveld? 

Jeg var helt utslitt da jeg kom hjem fra jobb i dag, for denne uken har vært hektisk. Så da hadde jeg bare lyst til å være hjemme i kveld, og kose meg med en film og god mat sammen med kjæresten. Det er veldig deilig av og til.  Vi bestemte oss for å bruke litt tid på kjøkkenet og lage noe vi begge syns er utrolig godt, nemlig min spicy blåskjellsuppe. 

Oppskriften har jeg diktet selv, men jeg har lyst å dele den med dere. Så here it goes, og jeg prøver meg på et aldri så lite matblogg-innlegg.

Du trenger:
Ca 1 kg blåskjell
Olivenolje
4 store fedd hvitløk
 1/2 flaske hvitvin
Saften av en sitron
Saften av en lime
1 boks grovhakkede tomater
Finhakket ingefærrot
1 Grovkuttet løk
2 grovkuttede chili
Frisk basilikum
Salt og pepper 

Surr løk, hvitløk, chili og ingefær i en stor gryte med litt olje til det er blankt. Tilsett hvitvin, og la det koke til vinen har redusert med ca 1/3. Tilsett grovhakket tomat, limesaft, sitronsaft, frisk basilikum, salt og pepper. La dette koke litt. Ha i blåskjell, og la dem dampe under lokk til de åpner seg.

Jeg har forresten laget min egen kokebok, som stort sett består av hjemmelagede oppskrifter :)

Bon apetite!


SjokoladepikeneÉn ting som er viktig er å kose seg! Vi hadde besøk i dag, og besøket hadde med seg nydelig sjokolade fra Sjokoladpikene. Så da fikk vi jammen kosa oss litt i dag også :)

Ønsker dere en dag fylt med kos!


Mørk dampende lykke i søt pastellJeg står på kjøkkenet og lager en kopp mørk dampende kaffelykke til min kjære samboer. Det lukter SÅ godt, men det beste med dette er faktisk koppen den skal oppi. En pastellfarget drøm av en mokkakopp fra Figgjo Flint. Disse koppene fikk mormor og morfar da de giftet seg i begynnelsen av 1950- tallet, og porselensfabrikken de er laget på er for lengst lagt ned. Nå har mor og jeg arvet koppene, 12 stk hver, og jeg bare elsker dem. Koppene finnes i seks forskjellige farger, og jeg har to av hver. Er de ikke bare helt herlige?

Jeg tror den gule er min favoritt :)